Hippokratész, szerint a bor az egyik legfontosabb gyógyászati szer.

A fűszerezett alkoholos italok története kapcsán már szóba került Hippokratész, az ókor legismertebb orvosa, aki szerint a bor az egyik legfontosabb gyógyászati szer.

Aszklépiosz, Apollo és Korónisz nimfa fia, a gyógyhatású szerek és a gyógyítás istene a görög mitológiában. Halandóként született, de Zeusz az istenek közé emelte. A legendák úgy tartják, hogy Hippokratész, akit a nyugati orvostudomány egyik megalapítójának tartanak, Aszklépiosz leszármazottja volt.

Hippokratész, Kosz szigetén született, ahol megalapította iskoláját, amely forradalmasította az orvostudományt az ókori Görögországban. Az orvostudományt megkülönböztette a műveltség egyéb területeitől, például a teológiától és a filozófiától, így önálló tudománnyá tette.

Kosz szigetén van egy régi platánfa, amelyről azt tartják, hogy Hippokratész ez alatt a fa alatt tanította tanítványait. A jelenlegi fa körülbelül 500 éves, de úgy gondolják, hogy az eredeti 2400 évvel ezelőtt, még Hippokratész idején itt állt fa leszármazottja lehet. Akár igaz a legenda, akár nem, a körülbelül 12 méter átmérőjű koronával rendelkező platánfa önmagában is jelentős, hiszen Európa egyik, ha nem a legnagyobb platánfájának számít.

Hippokratész volt az első orvos, aki az orvosi ismeretek, Aszklépiosz papjai, az aszklépidák között atyáról fiúra szálló szent hagyományát rendszerbe foglalta és lejegyezte. Hagyatéka a „Corpus Hippocraticum” (Hippokratészi gyűjtemény) mintegy 60 különböző orvoslással kapcsolatos témájú írást tartalmaz.

Munkáiban külön foglalkozott a bor gyógyhatásával is, megkülönböztetve a fehér- és a vörös-, valamint az édes- és a száraz borok különböző élettani hatásait.

Felismerte a bor fertőtlenítő hatását, javasolta, hogy a vizet inkább csak borral keverve igyák “kekramenos oenos”-ként. Megfigyelte azt is, hogy a sebeket, a fertőzések elkerülése okán, inkább borral kell tisztítani, mint vízzel.

Fertőtlenítésen kívül még rengeteg mindenre javasolt bort, például: lázcsillapítónak, fájdalomcsillapítónak, étvágygerjesztőnek, bélrendszeri problémák kezelésére, vízhajtónak, szemproblémák kezelésére, valamint a melankólia kezelésére kedélyjavítónak.

Hippokratész a bor használatát javasolta továbbá, szinte minden akut és krónikus betegség kezelésében, és különösen a betegség utáni lábadozás időszakában.

Orvosságainak rövid receptszerű leírásai, úgy épültek fel, hogy először megadta a kezelendő betegséget, majd a szükséges összetevőket, végül pedig a kezelés módját. Ha az adott problémára, több receptet is ismert, ezeket egymás után felsorolta. Befejezésül álljon itt egyik receptjének részlete:

“Ha a beteg vizelési nehézségekkel küzd, úgy ültesd be langyos melegvízbe, adjál borral és vízzel egyenlően kevert páfrányitalt inni. Vegyél a sárga violából annyit, amennyit az ujjaiddal összefogsz, ugyanazon módon vízzel felhígított borban, ennek gyökerét tördeld össze borban és ezzel együtt add be inni. …”

Vélemény, hozzászólás?