Kipróbáltad már a Hippokrászt a középkor kedvenc fűszeres borát? Mert mi idén is elkészítettük, bár most egy sokkal “gazdaságosabb” változatban.
Cukrot és mézet egyaránt tettünk bele, de mennyiségüket csökkentettük (kb a felére). A rózsavíz sajnos az idén kimaradt, “cserébe” a szegfűszeg és a kardamom mennyiségét megnöveltük, így egy kissé karakteresebb ízvilágot kaptunk. Hordozó bornak szintén egy economy terméket választottunk, egy dunántúli édes merlot-t a Lidl Magyarország alsó polcáról. A változtatások ellenére az eredmény nagyon meggyőző lett!
Ezúton is szeretnénk megköszönni Herczeg Ágnes borszakértő-nek a Lidl Magyarország munkatársának a borok kiválasztásában nyújtott szíves segítségét!
A mai korra “egyszerűsített” recept a következő:
1 üveg vörösbor
250g cukor vagy méz [nálunk 3ek cukor 3ek méz volt]
10g fahéj [nálunk 2 fahéjrúd és 1/2tk fahéj volt]
10g friss reszelt gyömbér [nálunk 1tk szárított gyömbér volt]
5db szegfűszeg [nálunk 10-12 db volt]
5db kardamom mag [nálunk 1/2tk őrölt kardamom volt]
2 evőkanál rózsavíz [ezt kihagytuk]
A mézet, a cukrot és a fűszereket (a rózsavíz kivételével) feltesszük lassú tűzön főni. Megvárjuk amíg a cukor és a méz elolvad, majd hozzáadjuk a bort és lassú tűzön főzzük tovább, NEM SZABAD FORRNIA! Mielőtt forrni kezdene, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. A fűszerekkel együtt minimum 24 órát pihentetjük hűtőszekrényben. Kávéfilteren átszűrve fogyasztható, ízlés szerint hidegen vagy melegítve!
Ha őrölt fűszereket használunk akkor mindenképpen, kávéfiltert használjunk a szűréshez, ha darabosat akkor erre nincs feltétlenül szükség, használhatunk sima szűrőt, vagy akár teatojást is!
Javasoljuk, hogy mindenki próbálja ki, mert különleges íze miatt érdemes! Az eredeti recept és kapcsolódó cikkünk elolvasható a Facebook-on, vagy oldalunkon:
[ http://borivok.hu/2022/11/09/hippokrasz-a-kozepkor-kedvenc-fuszeres-bora/ ]
Novembert a “forralt bor hónapjának” szánjuk. Hamarosan újabb érdekességekkel, receptekkel ötletekkel jelentkezünk.
Érdemes elolvasni többi cikkünket, receptünket is!
Conditum paradoxum (a római császárok “csodálatos bora”), a közel 2000 éves forralt bor recept, elérhető itt:
[ http://borivok.hu/2022/10/31/conditum-paradoxum-a-kozel-2000-eves-forraltbor-recept/ ]
Ezt a receptet is megcsináltuk, elérhető itt:
[ http://borivok.hu/2022/11/08/elkeszitettuk-a-conditum-paradoxumot/ ]
Aki még nem tette annak érdemes elolvasni “A fűszerezett alkoholos italok története egészen az őskorig nyúlik vissza” összefoglalónkat is.
[ http://borivok.hu/2022/10/14/a-fuszerezett-alkoholos-italok-tortenete-egeszen-az-oskorig-nyulik-vissza-2/ ]