Glühwein, a forralt bor őse

Amennyire elterjedt a világban a forralt bor fogyasztása, annyira nehéz feladat meghatározni ennek a szokásnak a pontos eredetét. Az bizonyos hogy a XIX. század közepére már széles körben elterjedt az adventi-, karácsonyi időszakban a fűszerezett melegített borok fogyasztása. Német nyelvterületen a forró fűszeres bort Glühwein-nak nevezték, ami durva fordításban ‘világító bort’, ‘ragyogó bort’ jelent. Az elnevezés eredetével kapcsolatban több elképzelés is van. Az egyik teória szerint az ital, a bor forralásához a borba mártott izzó vasdarabról kapta a nevét.

Hollandiában a Glühwein-hoz nagyon hasonló italt Bisschopswijn-nek, vagyis a ‘Püspök borának’ nevezik, és a Szent Mikós ünnepéhez (Sinterklaas) kapcsolódó szokások szerves része. A Glühwein és a Bisschopswijn igen hasonló, a legfőbb különbség a két ital között talán az lehet, hogy a Bisschopswijn kizárólag narancsot, míg a Glühwein egyes receptekben citromot, illetve vegyesen citromot és narancsot is tartalmazott.

A Magyarországon jelenleg ismert forralt bor ősének, nagy valószínűség szerint inkább a Glühwein-t tekinthetjük. Régebbi szakácskönyvekben a forralt bor címszó mögött zárójelben szerepel is a Glühwein elnevezés. Fontos megjegyeznünk azonban, hogy a Bisschopswijn-hez hasonló összetételű Püspökital-ról, lényegesen réggebbi írásos emlékeink vannak magyar nyelven, mint a Glühwein-ról.

Jókai Mór, Kárpáthy Zoltán című munkájában olvashatjuk a következőket:

“Régen megvolt, most is megvan az a szokás, hogy a kávéház helyett a tulajdonos nevét szokás említeni. Ez időben éppen Privorszky termei voltak a törvénytudó fiatalság kedvenc gyűlhelye, s nem tartozott a ritkaságok közé ott még éjfélek után is vidám társaságokat találni párolgó püspökital mellett, földig érő füstfelleg között, kártyai replikákba elmerülve.”

A Püspökitalhoz hasonló ital a viktoriánus Angliában is ismert volt, Smoking Bishop néven. Ez is egyfajta fűszeres forralt bor volt, ami különösen népszerű volt karácsonykor. A Smoking Bishop ital Charles Dickens, Christmas Carol című történetében is megemlítésre kerül.

Közkeletű tévedés, hogy a Glühwein története az 1420-as évekig vezethető vissza. Valójában az ital fogyasztásához használt Glühwein korsó legrégebbi, 1420 körülre datált, ezüstből készült, aranyozott, fedeles példányát találták meg Katzenelnbogen IV. János gróf hagyatékában. A gróf nevét mindenképpen érdemes megjegyeznünk, hiszen a legendák szerint ő volta a Riesling szőlő első termesztője.

Valószínűleg a legrégebbi klasszikus Glühwein recept August Josef Ludwig von Wackerbarth-tól származik 1834-ből:

“Egy fazékhoz (körübelül egy liter) szükséges: négy Lot (egy Lot körübelül 16 gramm) fahéj, két Lot gyömbér, egy Lot ánizs, egy Lot gránátalma, egy Lot szerecsendió, egy Lot kardamom, egy kevés sáfrány, cukorral vagy mézzel édesítve.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük