Látogatás a Törley Látogatóközpontban

Etyek története összekapcsolódik a magyar pezsgőgyártással, különösen a Törley pezsgő-vel. Mint azt korábbi írásunkban említettük az Etyeken termelt borok kitűnő alapot biztosítottak a minőségi pezsgő előállításához, így ezeket a borokat szinte kizárólagosan Törley József 1882-ben alapított budafoki pezsgőgyára vásárolta fel. Etyek kapcsán tehát érdemes megismerkednünk a Törley gyár közel másfél évszázados történetével is. Erre a legjobb lehetőséget a Budafokon található Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont kínálja!

A gyűjtemény “testközelbe” hozza a pezsgőket és a pezsgőkészítés élményét! Célja, hogy átfogó színtere legyen mindennek, ami a pezsgőzéssel kapcsolatos, egy helyen összegyűjtve az összes érdekességet, információt.

A látogatók egy komplex pezsgőkóstolással egybekötött program keretében ismerkedhetnek meg a pezsgőkészítéssel és annak történetével. A közel másfél órás vezetett program során megtekinthetik a Törley Gyűjteményt, ahol megismerkedhetnek a pezsgőgyár történetével. Korabeli relikviák, feljegyzések segítségével tekinthetnek be a magyar pezsgőkultúra születésébe és fejlődésébe. A Törley Pezsgőgyáron kívül bemutatásra kerül az 1886-ban alapított François, valamint az 1955-ben létesült Hungaria Pezsgőpincészet is. Megismerkedhetnek továbbá a Chevaliers Törley Pezsgőrenddel, ami tudomásunk szerint a világ legrégebbi pezsgőrendje!

A múzeum megtekintése után a pezsgőpincék meglátogatása következik. A budafoki kőbányászat során mészkőbe vájt hatalmas pincerendszer megtekintése önmagában is hatalmas élmény, hiszen a világ egyik leghosszabb pincerendszerének, a közel 120 kilométer hosszú Budafoki Pincerendszernek egy kis részében járnak majd! A látogatók megismerkedhetnek a pezsgőkészítés tradicionális eszközeivel és a különböző pezsgőkészítési technológiákkal. Végezetül pedig meg is kóstolhatják a különböző technológiákkal készült pezsgőket, a kóstolópoharat pedig hazavihetik emlékbe!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük