Etyeki Borút Egyesület

Orosz Gyulát, az Etyeki Borút Egyesület elnökét kérdeztük szervezetükről egy baráti beszélgetés, poharazgatás keretében, hazai pályán, az Orosz Gyula családi pincészet-ben. Fontos megjegyezni, ő az Etyek és környéke terület hegybírója is. Természetesen velünk volt Szűcs Zoltán, az etyeki ZOÁD wine pince társtulajdonosa, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége-nek alelnöke is.

Orosz Gyula elmondta, hogy az egyesület mintegy húsz éves múltra tekint vissza. A helyi borászok a borturizmus fellendítése érdekében hozták létre. Természetesen bevonták a térség egyéb vendéglátó helyeit, éttermeket, sajtműhelyeket, egyéb gasztronómiai szolgáltatókat.

Kezdetben próbáltak bevezetni egy minősítési rendszert a résztvevők között. Kiderült, hogy rendkívül nehéz egymás között minősíteni, így hát visszatértek az alapgondolathoz, miszerint akik megfelelnek az elvárásoknak, tagjai a rendszernek. Szerveznek rendezvényeket, borkóstolókat. Minden évben megtartják a nem nyilvános szakmai napjukat, amikor végig kóstolják egymás tételeit, megmustrálják új boraikat és eszmét cserélnek az évjárattal kapcsolatos tapasztalataikról. Ez rendkívül hasznos a fogyasztók számára is, hiszen elősegíti az évről évre egyre jobb, minőségi nedű előállítását.

Kisvártatva elkezdték a Borangoló névre hallgató rendezvény szervezését. Ez is úgy indult, hogy a borászok a falu egyik végéről elindultak és betértek egymás pincéibe. Kóstoltak, megvitatták a tapasztalataikat. A végén, – Orosz Gyula szavait idézve – akik oda értek, megebédeltek és levonták a tanulságokat. A hagyományoknak megfelelően az öreghegyi Szent Orbán szobrot is útba ejtették és ha jó volt az évjárat, meglocsolták borral. Idővel átalakult egy rendezvénnyé, mert egyre több vendég tartott a borászokkal. Eljött az a pillanat, amikor a rendezők már nem is tudtak a menettel tartani, mert akkora volt az érdeklődés, hogy a pincéjükben fel kellet készülni a többszáz látogató fogadására.

A szervezet célkitűzései között szerepel, hogy mintegy ernyőszervezetként összefogja az Etyeki Hegyközség területén működő szakmai csoportokat, szakosztályokat. A tradicionális pezsgőkészítőket, a minőségi borok előállítóit és a minőségi gasztronómia szolgáltatóit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük