Etyeki Pezsgő Eredetvédelem

Etyeki tematikus hónapunk keretében beszéltünk Etyek fő termékéről, a pezsgőről Hernyák Tamással, a Hernyák Birtok Etyek részéről és Szövényi Áronnal az Anonym pince-től. A pezsgő az egész borvidék húzó terméke, mint azt leírtuk a Célkeresztben az Etyek-Budai borvidék című cikkünkben korábban.

Elmondták, hogy az Etyeki Pezsgőkészítők Körét (Etyeki Pezsgő Eredetvédelem) 2017-ben tizenkét helyi, pezsgővel rendelkező borász alapította kollegiális alapon. Ez egy klasszikus alulról induló kezdeményezés, de természetesen az Etyeki Hegyközség is támogatja. A tagok között nagyon nagy a konszenzus arról, hogy mik a teendők. Még jobban fel kell lendíteni a helyi pezsgőfogyasztást, hiszen a rendezvényeken kívül szinte üresek az utcák.

Ezért hozták létre az évi Pezsgő Mustrát is, ahol hét helyszínen kóstolhatnak pezsgőket a látogatók. Az érdeklődők maguk választják ki, hol kezdik majd a kóstolást. A kedves vendégek, mint az Önök szerény mesélője is, az Öreghegyen vendég pincészetek termékeit is mustrálhatják, Tokajtól Balatonig.

Egyik legfontosabb célkitűzésük a legalább száz évre visszatekintő etyeki pezsgő eredetvédelmének jogi alapokra helyezése és újra pozicionálása. Elhatározták, hogy etyeki pezsgő az lehet, amit Etyek területén, illetve annak 5-km-es körzetében termelt szőlőből állítanak elő, minden esetben palackos érleléssel. Négy fajtát határoztak meg: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc, valamint Pinot Gris, magyarul Szürkebarát. Ezen felül egy általuk felállított bíráló bizottságnak is el kell fogadnia a tételeket.

Az Etyeki Pezsgő a 2020. évjárattól kezdve rendelkezik oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel. Jelenleg a fő cél, hogy Brüsszel is elismerje, mint uniós eredetvédett terméket. Jó úton haladnak. Másik fontos eredményük, hogy sikerült bevonni Champagne-i, nagy tapasztalatú szaktanácsadót, aki sok hasznos útmutatást ad a technológiával, házasításokkal kapcsolatban. Mint tudjuk, Champagne-nak nem csak Dom Perignont és a Templomos Lovagrendet köszönhetjük, hanem a pezsgőt is, amiről bővebben olvashatnak a Ki találta fel a pezsgőt című korábbi írásunkban. Természetesen továbbra is figyelemmel kísérjük az Etyeki Pezsgőkészítők Körének tevékenységét és tájékoztatjuk Önöket eredményeikről, rendezvényeikről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük