Etyek: gasztronómia, kerékpár, kultúra és wellness

Etyeki hónapunk kapcsán a település jelenéről, jövőjéről beszélgettünk Zólyomi Tamás polgármester úrral.

Azt mondják, Etyek Budapest szőlőskertje és ez így is van! A település kiváló borokkal, gyönyörű szőlőkkel és romantikus pincékkel várja az idelátogatókat. A terület kiváló adottságai rendkívüli lehetőségeket teremtenek az ittlakóknak. A település számos múzeumnak és kulturális eseménynek ad otthont. Ezekről későbbi írásainkban számolunk majd be részletesebben.

Etyek adottságai közül a legfontosabb, természetesen az évszázados hagyományokon nyugvó pezsgő- és borkultúra. A legfontosabb feladat tehát ezek ápolása és fejlesztése. Az etyeki alapborokból készített pezsgők, az elmúlt évszázad során joggal váltak világhírűvé. Ahogy azt már egy korábbi írásunkban is említettük, az elmúlt évek egyik legfontosabb helyi fejlesztése az Etyeki Pezsgő eredetvédett termék bevezetése volt. Ez a helyi alapanyagokból, kizárólag tradícionális eljárással, helyben készített kézműves pezsgő Etyek, sőt az egész borvidék egyik húzóterméke lehet. Az Etyeki Pezsgő egy újabb szintre emelheti, az így is kiváló etyeki gasztronómiát.

Etyek kedvelt esküvő és rendezvény helyszín a lemagasabb színvonalat is kielégítő szolgáltatásokkal. Elég ha csak az Etyeki Kúriára, a Haraszthy Pincészetre vagy a Rókusfalvy Fogadóra gondolunk. Természetesen az egyéb pincészetek és vendéglátóhelyek színes és változatos kínálata is felejthetetlen gasztronómiai élményt nyújt az idelátogatóknak!

A település iránti érdeklődés növekedése, szükségessé teszi a további infrastruktúra fejlesztéseket is. A 2022-ben átadott Budapest-Balaton kerékpáros útvonal első állomásként Etyek komoly kerékpáros turizmusra számíthat, ezért a közeljövőben további, kifejezetten a kerékpáros közönséget célzó fejlesztések várhatóak. Ezeknek a tervezett fejlesztéseknek az egyik, számunkra igen kedves példája, a szőlőültetvényeken áthaladó bicikliút mellé tervezett kerékpáros tanösvény lenne.

A hosszútávú célok között, a Pannónia Szíve program keretein belül, megfogalmazódott egy 120 szobás exkluzív szálloda, valamint “Pezsgő-fürdő” néven, egy kifejezetten az etyeki hangulathoz illeszkedő magas színvonalú “gasztro-fürdő” megépítése is. Ezeknek a létesítményeknek a külső és belső kialakítása egyaránt szervesen illene a helyi bor- és pezsgőkultúrához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük