Tokaj történetének leghíresebb évjárata

Tokaj történetének leghíresebb évjárata az 1811-es évjáratú úgynevezett “üstökös” aszú. 1811 Március 25-én Honoré Flaugergues francia csillagász felfedezete a C/1811 F1 jelű, a köznyelvben ‘Nagy Üstökösként’ számon tartott, rendkívül látványos üstököst, ami körübelül 260 napig szabad szemmel is látható volt. Ezt a láthatósági rekordot, csak több mint másfél évszázaddal később, az 1997-es Hale-Bopp üstökös döntötte meg, ami körübelül 18 hónapig volt szabad szemmel is látható.

Az üstököst április 11-én Jean-Louis Pons újra megtalálta és ugyanezen a napon Zách János Ferenc is megerősítette Flaugergues felfedezést.

„Az 1811-iki üstökös kedvező helyzetben heteken át volt látható az ég északi részén, mint ragyogó jelenség. Legnagyobb fényét a perihéliurn-átmenet után érte el. Csóvája 90 millió km. hosszú volt, látszólagos hosszúsága azonban csak 25 fok, mivel az üstököst tőlünk óriási távolság választotta el. Olbers szerint az üstök parabola-alakú fényes ívben vette körül a gyújtópontban lévő magot.” — áll Wodetzky József 1910-es könyvében.

Az esztendőhöz a látványos üstökös megjelenése miatt sok legenda fűződik. A következő években sokan az Oroszországi hadjárat és Moszkva elfoglalásának előjelét, mások pedig Párizs elfoglalásának és Napóleon bukásának előjelét látták benne. Az üstökös Tolsztoj Háború és béke regényében is szerepel, de ebben tévesen az 1812-es üstökösként említik.

Liszt Ferenc csodálatos zenei tehetségét is összekapcsolják a ‘Nagy Üstökös’ megjelenésével. Az egyik legenda szerint a Doborján környékén táborozó vándorcigányok megpillantva az égi jelenséget, a várandós Liszt Anna születendő gyermekének fényes jövőt jósoltak.

Az 1811-es esztendő adta az egyik legkülönlegesebb évjáratot a borászat történetében is. Ez az év volt többek között a Tokaji, a Rajnai, a Château Lafite és a Château d’Yquem borok legdrágább és legjobb évjárata. A legendák szerint a Veuve Clicquot pezsgőház 1811-es évjárata az első igazán üledék mentes pezsgő. Egy ebből az évjáratból származó Château d’Yquem például, tökéletes 100 pontos borértékelést kapott Robert Parker borkritikustól egy 1996-os kóstolón. Szintén ebből az évjáratból való az a palack Château d’Yquem bor, ami 2011-ben 117 000 dollárért kelt el egy aukción, és ezzel ez a palack bor lett a világ legdrágább fehérbora.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük