Kilátogattunk az Újpesti Borvíkendre

Szeptember 25-26-27.-ei napokon megrendezték az Újpesti Borvíkendet. A már több éves tradíció nem tört meg ezen a vírusos őszön sem. Sok kiváló termelő kínálta borait. Amint előre jeleztük, „kötelességünkhöz híven” igyekeztünk sokfélét végigkóstolni, hogy be tudjunk számolni tapasztalatainkról.

Nem volt könnyű dolgunk, szinte minden régió képviseltette magát jobbnál jobb portékákkal. A rendezvény egyik érdekessége volt a köveskáli Pálffy pince Furmintja. Mint ismeretes, a filoxéra-vész előtt a Káli medence egyik elterjedt fajtája volt a Furmint. Annál is örvendetesebb, hogy újra meghonosítják, mert az eléggé egyedi talajnak köszönhetően egy érdekes, enyhén kesernyés de kellemes utóízt kap ami más Furmintoknál nincs jelen. Nagy örömünkre már határon túli borászatokat is üdvözölhettünk. Balla Géza Arad-hegyaljáról érkezett és jelen volt a közel 900 hektáron gazdálkodó Recas pincészet Temesrékasról. Mindkettőnél kiváló Feketeleánykát szürcsölhettünk. Ez igazi kuriózum, a Királyleánykát mindenki ismeri, de Feketeleányka ismereteink szerint említhető mennyiségben nincs termesztésben Magyarországon, igazi Erdélyi-Partiumi fajta. Bár néhány helyen lehet kapni Budapesten, aki itt nem kóstolta meg, ki tudja mikor találkozik vele megint.

A rendezvény egyik kitűzött célja volt közönség szavazatok alapján megválasztani Újpest borát 2021-es évre. Három kiváló bor közül a Pannonhalmi Főapátság ’Tricollis 2019’ fantázianevű vörös házasítása lett megválasztva.


Jövőre megint kilátogatunk Újpestre, kóstolgatunk, mesélgetünk!

Vélemény, hozzászólás?