Célkeresztben az Etyek-Budai borvidék

Amint azt célkitűzéseink között láthatták, időről időre meglátogatunk borászatokat, bemutatjuk pincészetüket, termékeiket, beszámolunk az érdekességekről. Ezt tematikusan tesszük. Először az Etyek-Budai borvidék néhány borászatát látogatjuk meg. Reményeink szerint így az egész borvidékről átfogó képet tudunk nyújtani.

Az Etyek-Budai borvidéket északról a Gerecse hegység határolja, délre pedig a Velencei és a Budai-hegységig tart. Az Etyek-Budai borvidék elnevezés kissé félrevezető lehet, hiszen a történelmi Budai-borvidékkel csak kis mértékben fedi egymást a két terület.

A Borvidék három nagyobb részre tagozódik. A velencei terület a Velencei-hegység déli lejtőin Pázmándtól Pákozdig, illetve Gárdonytól délre Abáig húzódik. Az etyeki terület Csabditól Martonvásárig tart, és ide sorolható Bp. XXII. kerület (Budafok) is. A harmadik a Budai-hegység délnyugati részén Töktől Budakeszin át Bp. XII. kerületéig terjed, ide tartozik még, mint külön álló terület Pilisborosjenő és Üröm környéke is.

A borvidékre a sokszínűség a jellemző, mert a területen gránit, mészkő és homokkő is egyaránt jelen van, így sok szőlőfajta számára meg lehet találni a legoptimálisabb feltételeket. Az egész borvidékre jellemző a sok légmozgás is, ami nagyobb termésbiztonságot ad, hiszen így kevesebb a gombás fertőzés.

Az Etyek központú, alapvetően mészkő-fennsík kiváló nagy savas borokat ad. Jellemzően fehér fajtákat, de a Pinot Noir is nagyobb mennyiségben megtalálható itt. Ezek a szőlők mind kiváló pezsgőalapanyagok, ezért települt a környékre több pezsgőgyár is a XIX. században köztük a Törley és Francois. A pezsgőkészítés olyan sikeresnek bizonyult, hogy 1910-re csak a Törley már kétmillió palack pezsgőt adott el szerte a világon. Pákozdon, Nadapon gyönyörű nagy vörösborokat is készítenek.

Az Etyek-Budai borvidékhez tartozó települések:
Aba, Alcsútdoboz, Biatorbágy, Bicske, Budafok, Budajenő, Budakeszi, Csabdi, Etyek, Felcsút, Gyúró, Gárdony, Kajászó, Kápolnásnyék, Martonvásár, Nadap, Pilisborosjenő, Pákozd, Páty, Pázmánd, Seregélyes, Sukoró, Telki, Tordas, Tök, Üröm, Vál, Velence.


Az Etyek-Budai borvidék pincészetei által termesztett főbb szőlőfajták:
Szürkebarát, Pinot noir, Cserszegi fűszeres, Chardonnay, Rajnai rizling, Zöld veltelini, Királyleányka, Merlot, Sauvignon blanc, Irsai Olivér, Zengő, Zenit, Olaszrizling, Kékfrankos, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Pinot blanc

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük