Borokat kóstoltunk Agárdon a Csóbor pincében

Csóbor Jenő és családja 36 hektáron gazdálkodik az Etyek-Budai borvidék déli részén. Szőlőik a Velencei-tó körül – Agárdon, Gárdonyban, Pákozdon és Nadapon – találhatóak. Zöldveltelini, Olaszrizling, Rajnai Rizling, Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Zengő, Irsai Olivér, Tramini, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos, Kadarka szőlőfajtákból készítenek bort és négyféle pezsgőjük is van.


Pincéjükben kimérve is árulják boraikat, egy kellemes baráti borozásra össze lehet jönni, végig lehet kóstolni portékáikat. Magunk is ezt tettük:


Kezdésnek természetesen könnyebb fehérborokat ajánlunk. A termelő maga emelte ki, hogy idén az első kész bora az Irsai Olivér volt. Természetesen szürcsölgettünk belőle, mindent tud, amit egy Irsainak tudnia kell. A „biztonság kedvéért” fröccsként is megkóstoltuk. (De! Hidratálni is kell!) A könnyű, friss fehérekről ugyanaz mondható el, Csóbor Úrék elvégezték a házi feladatot. Kiemelnénk a Zengőt, kiváló friss, roppanóst ittunk. Bár nagyon jó fajta, sajnos nincs elterjedve, nagyon kevés helyen termelik, aki itt nem kóstolja, ki tudja, mikor találkozik vele megint. Mindenképp meg kell említeni az Olaszrizlinget is, a ’18-as az Országos Borversenyen aranyérmes volt, korábban ittunk belőle. Most ’19-est „mintáztunk”, épp olyan jó. A kissé testesebb fehérborok kedvelőinek készítenek fahordós Chardonnay-t is.


Régi igazság, ha rosé akkor legyen Kékfrankos. Az Önök szerény mesélője szerénytelenül megjegyzi, hogy a Police Borrend 2020. évi. „Dr. Koppány László” borversenyén abban a bíráló bizottságban volt tag, ahol ’19-es Kékfrankos Rosé aranyérmet kapott, így első kézből meri ajánlani. A 2019-es Országos Borversenyen a ’18-as szintén aranyérmes volt.


A ház vörösborai inkább nagyborok. Egy kiváló Cabernet Sauvignonnal kezdtük. Utána jött a klasszikus Franc. A Vinelovers 2020-as, 100 legjobb magyar bor listáján 41. lett a ’17-es Csóbor Cabernet Franc. Nincs mit hozzá tenni. Egy kiváló Cabernet Sauvignon-Cabernet Franc-Merlot házasítást csinálnak minden évben Démon néven. 12 hónapig új és használt hordókban érlelik. Zárásként megiszogattunk egy palackot. Mélyen egyetértettünk a 2019-es Országos Borverseny bírálóival, akik a ’17-es Démonnak aranyérmet adtak.


A pincészet négyféle pezsgővel örvendezteti meg a pezsgő kedvelőket. A helyszínen díszdobozban is meg lehet vásárolni őket. Az idő és a bőség okán végül egy palackot „minősítettünk”. (Ne tessék megijedni, öten voltunk rá). Egy tradicionális palackos erjesztéssel készült nagyrészt Rajnai Rizling és Chardonnay cuveé volt.


Ígérjük, idővel visszatérünk és jelentjük, hogy „fejlődnek” a borok.

Kapcsolódó tartalmak

Vélemény, hozzászólás?