Anonym pincében jártunk

Etyeken, az Öreghegyen található Szövényi Áron pincéje. Kóstoló vendégek számára kialakított, kellemes felső traktusban fogadott bennünket. Igazi családi vállalkozás. Érkezésünkkor fia is segített előkészíteni a helyet. Valamennyi szőlőjük az Etyek körüli dombokon van, de Pázmándon is van egy 0,7 hektáros Zenit ültetvény. A területre, mint azt az Etyek-Budai borvidékről szóló írásunkban bővebben kifejtettük, a mészkő alap és a löszös, esetleg erdőmaradványos felső réteg jellemző. Zenit, Chardonnay, Sauvignon Blanc és Pinot Noire fajtákkal dolgoznak, bár jelenleg vásárolnak is az etyeki területről Pinot Noirt amíg termőre nem fordulnak újabb telepítéseik.

Hét tételt kóstoltunk. Szövényi Úr láthatóan nem a nagyobb választékra „megy”, hanem a fajtáiból eszközeivel előállítható legjobb minőségre. Bemelegítés képpen pezsgőt szürcsöltünk. Burgundi fajtákból, Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Gris (Szürkebarát), készülnek. Erről, és a pezsgő készítés fortélyairól „Anonym módra” nemsokára egy másik cikkben számolunk be.

A borsort Egyből kettő fantázianevű Zenit-Szürkebarát házasítással kezdtük. Friss, gyümölcsös, kellemes, könnyű fehérbor. A
nevét a 2011-ben érkezett ikrek ihlették, akik, Édes apjuk szavait idézve épp oly virgoncok, mint ez a bor és egyből kettő lett belőlük. A következő egy Sauvignon Blanc, ami Frazír névre hallgat. Hozza a fajta minden jellegzetességét, citrusos, emellett lendületes savaival nagyon „etyeki”. A Frazír név, mint a következő, a Szinkópa is zenei kifejezések, az elnevezések eredete Sövényi Úr amatőr (vagy nem is annyira amatőr) zenész múltjában keresendőek. Előbbi a hangsúlyozás, halk és hangos hangok váltakozása. Értjük, miért nevezte el így ezt a könnyű, még is kerek Sauvignon Balnc-t. A Szinkópa már érdekesebb, ami lényegében ütemváltást jelent. Miért is hívnak így egy Chardonnay-t? Finomseprőn, majd új és régi hordókban érlelt Chardonnay, utána visszaházasításra kerül. Így intenzív ízeket, kerek
savakat felvonultató nagy fehérbor, és a vajas, vaníliás, érett gyümölcsös jegyeket is mutatja. Szárnyas ételekhez, könnyű, sajtos, húsos salátákhoz kiváló választás lehet.

Ötlett. Ikreik megszületésével öt gyermek lett. Így lett teljes a család és az Ötlett fantázianevű Pinot Noir rozéval lett teljes a borsor. Gyümölcsös, könnyű rozé. Nyári iszogatásra, kvaterkázáshoz tökéletes. Bár fent azt írtuk, hogy a rozéval lett teljes a sor, de természetesen a borok végére a klasszikus Pinot Noir vörösbort hagytuk. Életjel névre hallgat, mint azt a címkén megjelenő stilizált ÉKG görbe is megerősíti. Mint azt az Önök szerény mesélője megjegyezte, nehogy teljesen kiegyenesedjen a görbe. Ha boron múlik, nem fog. Pörkölt hordóban érlelt, fajtajellegeket jól mutató, lendületes savakkal, lekerekedett tanniniokkal rendelkező, kellemes, könnyed, de tartalmas vörös. Könnyebb vörös húsokhoz tökéletes vállasztás.

Kapcsolódó tartalmak

Vélemény, hozzászólás?