Szürkebarát

Közepesen erős, vékony, lilás-szürkés vesszőjű alapvetően fehér fajta. Magyarországon szeptember második felében érnek kicsi, tömött lilás fürtjei. Bora ízekben, extraktban, kerek savakban gazdag. Nálunk 17-20 magyar cukorfok körül szüretelik. Ennek következtében lassan fejlődő félédes borokat is készítenek belőle. Ha hagyják teljesen kiforrni, akkor nagy alkoholtartalmú száraz bor lesz. Nagyon kései szüreteléssel lehet belőle készíteni botritiszes nemesrothadásra építő borokat is. Mivel héja enyhén lila, hosszabb héjontartással  rozéhoz hasonló színezetet is kaphat. Hazánkban fő elterjedése Badacsony, Balaton-felvidék, Mátra, de az Etyek-Budai borvidéken is jelentős fajta.

Burgundi eredetű, ma már világfajta. Eredeti francia neve Pinot Gris. A Pinot Blanc és a Pinot Noir a legközelebbi rokonai. A legtöbben úgy tartják, hogy a Pinot Noir mutációja.

A Pinot-fajták, a Chardonnay mellet, a Champagne-i pezsgőgyártás legfontosabb alapanyagai.  Nem véletlen, hogy az Etyek-Budai pezsgőgyártásban is komoly szerepet játszanak.

Az 1300-as években került Svájcba és Magyarországra. XVI.-XVII. században már Németföldön is elterjedt. Ma Észak-Amerikában, Új-Zélandon, Dél-Afrikában is jelentős termelés van belőle.

A magyar nevét a cseri barátokkal, mint szürke csuhát viselő szerzetesekkel hozzák összefüggésbe. Az Önök szerény krónikása megjegyzi, hogy forrásokkal alátámasztottabb vélemény, miszerint az 1930-as években, a Pálos rend Magyarországra való visszatérésével egy időben, Krassay Vilmos, az Eszterházy Hitbizomány főintézője „jegyzi” a Szürkebarát nevet. Mint ismeretes, ez időben az Eszterházy szőlőbirtok volt a Balaton-felvidék legnagyobb szőlőbirtoka.

Erről álljon itt egy idézet P. Bátor Botond OSPPE pálos tartományfőnök a „Pálosok nyomában” című írásából : „1263ban keletkezett a badacsonytomaji pálos kolostor, mely mellett lévő kút forrásvize ma is csordogál, szívesen isznak belőle az arra járó turisták, zarándokok. Ennyi maradt az egykori épületből. Vélhetően a pálos barátok itt termelték azt a szőlőt, melyből a Badacsonyi Szürkebarát bor készült. A pálosok kezdetben ugyanis szürke csuhában jártak, amelyet csak 1341ben váltottak fehérre, hogy megkülönböztessék magukat a kóbor barátoktól, akiknek szintén szürke volt a ruhájuk, és némely esetben pálosoknak adták ki magukat.

Vélemény, hozzászólás?