Bormedence 2020

Október 10.-én, a BM Duna Palotában volt az idei Bormedence rendezvény. Több mint 50 termelő borait kóstolhatták az érdeklődők. Kötelességünkhöz híven ellátogattunk, kóstolgattunk, mesélünk.

A kiállítás elején mindjárt a tolcsvai Sajgó pincészet standjánál lányával Sajgó Gáborné, Katika fogadott bennünket, aki a családi gazdaságban lévő bokros teendői mellett a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének is alelnöke. Bár jól ismerjük szeretjük boraijat, de ismétlés a tudás anyja, iszogattunk a Furmintjukból, és a Szamorodninak sem tudtunk ellenállni. Még sok ismerőssel találkoztunk. Örömmel tapasztaltuk, hogy boriak épp olyan jók, mint emlékeztünk. Nagy sajnálatunkra, ha mindről írnánk, soha nem lenne vége.

A minőségi homoki borok kedvelői örömére több kiváló termelő is volt a térségből. „Önkényesen” az izsáki Gedeon pincészetet emeljük ki. Parádés Generosát , Arany Sárfehért és Kadarkát ittunk náluk.

Mindenképp meg kell említeni a nagyrédei Dominium pincészetet naturális boraival. Sok kiváló termékük közül nekünk a Syrah és a Sárgamuskotály ízlett a legjobban.

Az Önök szerény mesélőjének őszinte örömére szolgál, hogy még a kevéssé ismert újdonságról, a Bálvány Cuvée-ről első kézből számolhatunk be. Galuska Gábornál, az ostorosi Palmetta pincészet vezetőjénél szürcsölgettük a fenn említett nóvumot. Miközben ismerkedtünk a borral, elmondta, hogy náluk, a Bükki-borvidéken a Szekszárdi és az Egri Bikavérhez hasonlóan létrehoztak egy standard, meghatározott összetételű, a térségre jellemző, védett cuvée-t Bálvány néven. Ez az említettekkel ellentétben egy fehér cuvée, Zenit, Chardonnay és Olaszrizling házasítása. Megtudtuk, hogy már jelentős számú termelő készíti.

Reményeink szerint jövőre is megrendezik a Bormedencét, ígérjük, itt leszünk és beszámolunk az újdonságokról, érdekességekről.

Vélemény, hozzászólás?