Szent Vince találta fel a szőlőmetszés művészetét

Január 22-e Szent Vincének, a borászok, vincellérek védőszentjének ünnepe, melyhez számos, a mai napig élő hagyomány és szokás kötődik. A legközismertebb az, hogy ezen a napon jósolták meg a szőlősgazdák az őszi termés minőségét:

“Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince!” – tartja a mondás, vagyis a Vince napi enyhe, napos idő jó termést ígér.

A hagyomány úgy tartja, hogy Szent Vince, vagyis inkább Vince szamara találta fel a szőlőmetszés művészetét:

A legenda szerint Vince egyszer megállt egy szőlőskertnél, hogy beszéljen az ott dolgozó férfiakkal, és amíg ő ott volt, szamara megrágcsálta a fiatal szőlőhajtásokat. A következő betakarításkor kiderült, hogy a szamár által megrágott szőlőállomány több gyümölcsöt hozott, mint a többi.
Európa több országában Vince napja egyben a metszési időszak kezdetét is jelentette, amikor a borászok a téli szünetet követően általában visszamentek dolgozni a szőlőbe.

Magyarországon is szokás volt “vincevesszőt” metszeni ezen a napon. A lemetszett és kihajtatott vesszők állapotából következtettek a gazdák szüret- gazdagságára.

A jó termés érdekében szokás volt a “Vincézés” is, mikor a szőlőtermő területek széleit szenteltvízzel vagy (János napkor) szentelt borral locsolták meg.

Vince napja a farsangi időszak egyik jeles napja volt, mikor a hagyomány szerint sok bort kellett inni, hogy bő legyen a termés, ezért vigasságokat, bálokat tartottak ezen a napon.

Külön ki kell emelnünk a Vince-napi pincejárást is, mikor a gazdák körbejárták egymás pincéjét és közösen áldomást ittak a jó termés reményében.

Vince borral való kapcsolatának egyik érdekes magyarázata nevének francia nyelvű kiejtéséből ered, ugyanis a „Vincent” kimondva megegyezik a „Vin sang” kifejezéssel, ami pedig „borvérűt” vagy „borvért” jelent.

Vélemény, hozzászólás?