A III. Agárdi Borparton jártunk

2021. július 9.-én, pénteken kezdődő hétvégén rendezték meg a 3. Agárdi Borpartot. Aki figyelemmel kíséri tevékenységünket, tudja, hogy célkitűzéseink között a borvidékek bemutatása is szerepel. Éppen az Etyek-Budai van célkeresztben, így nagy várakozással tekintettünk erre a rendezvényre. [https://borivok.hu/celkeresztben-az-etyek-budai-borvidek] A környékbeli települések, Pákozd, Nadap, Sukoró jelentős termőterületei a borvidéknek. Sok itteni termelő képviseltette magát. Mi már a nyitáskor ott voltunk. Sajnos az időjárás pénteken nem volt kegyes a vendégekhez és a rendezőkhöz. A Velencei tó irányából olyan viharos szél fújt, hogy sajnos a Polgármester Úr nem is tudta megtartani nyitóbeszédét. Kicsit később, bár volt még egy gyors kis jégeső is, konszolidálódott a helyzet. Ennek ellenére a rendezők kitettek magukért.

Már a hivatalos nyitás előtt pár szót váltottunk régi barátunkkal, Nagy Zsoltal, a pákozdi Csordás és Nagy családi pince társtulajdonosával. Miközben kvaterkáztunk az eseményről, természetesen azért megkóstoltuk az általunk jól ismert, kiváló borait. Ismétlés a tudás anyja. Termékeiről egy másik cikkben hamarosan részletesen beszélünk.

A nyitás után örömmel konstatáltuk, hogy nem csak egy „sima pénzköltő” rendezvényről volt szó, hanem egy kellemes Blues-banda Blues és egyéb klasszikusokat játszott a vendégek örömére.

Megjelent természetesen az agárdi Csóbor pincészet is. Róluk egy korábbi cikkünkben részletesen beszéltünk. [ https://borivok.hu/csobor-pinceszetben-jartunk/ ] Sok jó boruk van, érdemes visszanézni.

Nagy örömünkre szolgált, hogy ismét találkoztunk a Gyöngyöstől nem messze, Farkasmályon található Dominium pincészettel. A 2020-as Bormedence kiállításról szóló cikkünkben már megemlítettük. [https://borivok.hu/bormedence-2020/] Naturális borokat készítenek. Ez a filozófiájuk szerint azt jelenti, hogy nem használnak gyomirtókat, próbálják kiszorítani a felszívódó növenyvédő szereket. Magas minőségű szőlőt dolgoznak fel, ami tartalmazza a természetes élesztőket, tápelemeket, lehetővé teszi az adalékmentes borkészítést. A repertoárjukon szerepelnek friss, roppanós fehérborok, melyek reduktív eljárással készülnek. Vörösboraikat csak oxidatív módon állítanak elő. 15-25 napig kádban csömöszölés mellett erjesztik, majd fahordóban, finom seprőn érlelik egészen a palackozásig. Mondhatni zászlósboruk a Syrah. Az önök szerény mesélőjének egyik kedvenc fajtája, feltéve, ha jól készítik. Jól készítik. Tökéletesen hozza a fajtajegyeket. Nagy bor. Csak ajánlani tudjuk. Érdekességként meg kell említeni, hogy Fekete Leánykájuk is van. Ez egy régi erdélyi-pártiumi fajta, határon túli borászok sokat termelnek, mint például Balla Géza Arad-hegyalján, de hazánkban szinte alig fellelhető valakinél. [https://borivok.hu/balla-geza-fekete-leanyka/] Ha a kedves olvasó a Dominium pincészetben jár, kóstolja meg, ki tudja, mikor teheti legközelebb.

Természetesen az élményeinket sajnos csak a teljesség igénye nélkül tudjuk megosztani, de mindenképpen meg kell említeni még a móri Brigád pincészetet. Két fiatal borász nagyon szép borokat csinál. Itt ismerkedtünk meg velük. Ha Mór, akkor az Ezerjóról kell beszélni. Nagyon jó Ezerjó válogatást készítenek Vén kecske néven. Ez nem teljesen fantázia név. A dűlő nevére utal, bővebben mesélünk róla, amikor meglátogatjuk a borászatukat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük