A Csordás és Nagy pincészetben jártunk

Etyek-Budai borvidéken folytattuk kalandozásunkat. Csordás István és veje, Nagy Zsolt egy családi pincészetet vezetnek Pákozd Suhogó nevű részén.  A birtok a főútról nyílik, egy akácerdő övezi. Érkezésünkkor régi barátunk, Nagy Zsolt és felesége fogadtak. Az út mellett kialakítottak néhány árnyas boxal és asztallal egy részt, ahova hétvégenként szabadon betérhetnek a kirándulók, átutazók. Poharazgathatnak, vásárolhatnak boraikból. Itt látható egy gyönyörű Szent Orbán fafaragás, melyet Csordás István fia csinált. Mindenképp érdemes megnézni.

A pince, feljebb, nyárfák árnyékában bújik meg, szép rálátással a szőlőre. Fölé egy a Velencei tó hangulatához illő, nagyon ízléses nádtetős, teraszos épület került. Előre egyeztetéssel akár 30 fős csoportokat is tudnak fogadni. A Csordás család felmenői régen is borászkodtak. Első pincéjük Pázmándon volt. A jelenlegit 1994-ben építették. Mintegy 3 Hektáron termelnek szőlőt és gyümölcsöket. Utóbbiakból kézműves szörpöket, lekvárokat készítenek, szintén megvásárolhatóak náluk.

A környékre jellemző meszes jellegű talaj kimondottan kedvez bizonyos fehér szőlőfajtáknak. Ezt maximálisan figyelembe vették új telepítéseiknél. Kizárólag fajtaborokat készítenek reduktív technológiával. Évek óta indítanak tételeket a Police Borrend Szent György napi Koppány László borversenyein, ahol az önök szerény mesélőjének van szerencséje Bíráló Bizottságban ülni, így jól ismeri boraikat. Számos más borversenyen is megmérették boraikat. Jó eredménnyel. Idei termékeik is kiválóak.

Miután a teraszon leültünk, előkerültek a kézműves sajtok, pogácsák és a minden klasszikus borospincei kvaterkázáshoz nélkülözhetetlen lilahagymás zsíros kenyér! Itt kell megjegyezni, nem azért esszük a sajtot borkóstoláskor, hogy neutralizálja az ízlelő bimbókat. Nem teszi, mert maga is élő anyag. Erre a célra például a nem túl fűszeres pogácsák alkalmasabbak. Azért esszük a sajtot, mert finom a borral. Ezért Zsolt nagy figyelmet fordít arra, hogy az egyes borok jegyeivel legjobban harmonizáló sajtokat válogasson, amikor vendégeket, csoportokat fogad.

Először egy száraz Sauvignon Blanc-t szürcsölgettünk óvatosan. Hosszú még a nap, lesz itt visszakóstolás! Viszonylag fiatal telepítés, kifejezetten kedveli a terület talaját. Kiválóan hozza a fajta zöldfüves, csalános jellegét. Friss, roppanós. Magában egy kellemes nyári bor. Jól harmonizál a zöldfűszeres sajttal.

A száraz Zöldvelteliniből üde, jó savakkal bíró bort készítettek, ahogy azt ma a piac elvárja. Hozza a fajta mentás, illatos jellegét. Kellemes nyári estéken tökéletes fröccsöt is lehet belőle inni.

Ekkor jutottunk el a Rajnai Rizlinghez. Teroártól, feldolgozástól függően sokarcú lehet. A Csordás és Nagy pincészetnek egy igazán testes, jó savgerincű, a fajta virágmézes jellegét mutató bort sikerült előállítani az elmúlt években. Nem véletlen, hogy 2019-ben a Police Borrend zászlósbora lett a Rajnai Rizligjük.

A mai trendeknek megfelelően természetesen könnyű rozét is csinálnak. Nem véletlenül mondták a hozzáértők, hogy a rozé készüljön Kékfrankosból. Aki szereti, nem fog csalódni. Bátran ajánljuk fröccsnek és magában egyaránt.

Az édes borok kedvelői örömére végül az igazi „asszonyfektető” Merlot. Ebből a fajtából nem is csinálnak mást. A fajtára jellemző testesség 30g. visszamaradt cukorral. Kóstolják meg ezt is! Mi itt kezdtük el a visszakóstolást. Máskor is megyünk Zsoltékhoz. Kiváló program baráti társaságoknak, családoknak. Nem fognak csalódni, és a „hazaútra” is tudnak vásárolni pompás boraikból.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük