Az Újpesti Borvíkenden voltunk

Sokadik alkalommal látogattunk el az Újpesti BorVíkend -re, illetve elődjére, az Újpesti Szüreti Mulatságra. Idén szeptember 9.-10.-11.-ei napokon rendezték meg. A szervezés kiváló volt. Külön köszönet jár érte Tóth András főszervezőnek, Bedő Kata kulturális eseményekért felelős alpolgármesternek és Déri Tibor polgármesternek.

Természetesen tudtuk, hogy mely borászatok fogják képviseltetni magukat. Amint előre jeleztük, „kötelességünkhöz híven” igyekeztünk sokfélét végigkóstolni, hogy be tudjunk számolni tapasztalatainkról.

Sokat beszélgettünk Szövényi Áronnal, az etyeki Anonym pince tulajdonosával miközben szürcsölgettük borait, pezsgőit. Ismét megkóstoltuk régi ismerősünk, a Pálffy – Köveskál pincészet Feketehegyi Olaszrizlingjét, ami igazi kuriózum a mineralítása miatt. A Pannonhalmi Főapátság pincészete-nél is időztünk. Néhány borukat „megmintáztuk”. A szokott minőséget hozzák természetesen. Mint annak idején beszámoltunk róla, 2020-ban az ő ’Tricollis 2019’ fantázianevű borukat választották Újpest borának 2021-re.

Nagy örömünkre határon túli borászatokat is ismételten üdvözölhettünk. Balla Géza Arad-hegyaljáról érkezett és jelen volt a közel 900 hektáron gazdálkodó Recas pincészet Temesrékasról (magyarországi forgalmazója a BorKell.hu). Mindkettőnél – többek között – kiváló Feketeleánykát szürcsölhettünk. Ez igazi kuriózum, a Királyleánykát mindenki ismeri, de Feketeleányka ismereteink szerint említhető mennyiségben nincs termesztésben Magyarországon, igazi Erdélyi-Partiumi fajta. Nagyon kevés helyen lehet kapni Budapesten. Ez lehet, hogy meg fog változni, mert a közönség szavazatai alapján idén Balla Géza Pincészet Feketeleánykáját választották Újpest borának.

Mintha „jövőbe látók” lennénk, mert az Önök szerény mesélője már írt bővebben oldalunkon erről a nemes nedűröl, amikor egy áruházláncban egy kis ideig kapni lehetett.[https://borivok.hu/2020/11/18/balla-geza-fekete-leanyka/]

Sok vendéggel beszélgettünk és gyakran felmerült a kérdés: mi köze Újpestnek a borhoz? Valójában nagyon sok, hisz Újmegyer, majd Újpest történetéhez hozzá tartozik. Ennek apropóján írtunk egy cikket a történeti hátteréről, ami egy-két napon belül megjelenik oldalunkon. Aki többet meg akar tudni erről, olvassa el!

Jól éreztük magunkat, jövőre is jövünk!

További képek: [https://www.facebook.com/borivok.hu/photos]

Vélemény, hozzászólás?