A fűszerezett alkoholos italok története egészen az őskorig nyúlik vissza

Bár a közvélekedés a mai forralt borok ősének a római kori fűszerezett borokat tekinti, az igazság az, hogy a fűszerezett alkoholos italok története egészen az őskorig nyúlik vissza!

A manapság hagyományosnak számító fűszerezett borok elődei, valóban római közvetítéssel terjedtek el a mai Európa területén. Augustus és Tiberius római császár uralkodása alatt élő Marcus Apicius Gavius – De re coquinaria című szakácskönyvében már írásos formában maradt ránk néhány korabeli fűszerezett bor receptje. Ezek és az ezekhez hasonló receptek adták az alapját a középkor fűszeres borainak.

A középkori receptek közül külön ki kell emelnünk a Hippokraszt, ami a Hippokratész által kitalált szűrőalkalmatosságről kapta a nevét. A Hippokrasz egy cukorral és fűszerekkel kevert bor, melynek készítése során a fűszereket egy napig áztatatták az édesített borban, majd egy kendővel ellátott szűrőzsákon keresztül leszűrték. Ez a recept az egyik közvetlen őse a mai forralt boroknak, valamint a Sangriának.

A fűszerezett borok története azonban a római kornál sokkal régebbi. I. Skorpió, az ókori Egyiptom egyik korai uralkodója volt, aki i.e. 3200–3100 körül élt a predinasztikus korszakban, és akinek sírja az Abüdosz melletti temető legrégebbi ismert királysírja. A sírban talált leletek bizonyítják, hogy már az ókori egyiptomban is készítettek különféle fűszeres borokat. A leletek elemzése alapján kiderült, hogy az ókori egyiptomiak a borba a masztixfa (örökzöld pisztácia – Pistacia lentiscus) gyantáját keverték, friss gyümölcsöket (szőlőt és fügét) adtak hozzá és különféle fűszernövényekkel – például mentával, korianderrel és zsályával fűszerezték.

A legkorábbi régészeti bizonyíték fűszeres alkoholos italra, még az egyiptomi leleteknél is sokkal régebbi, az észak-kínai Henan tartományban található Jiahu lelőhelyről a kínai Sárga-folyó völgyéből származik, kb. i.e. 7000-ből. Az italt tartalmazó kerámiaedények biomolekuláris régészeti elemzése azt mutatta, hogy az ősi alkoholos italt rizsből, mézből, egy kínai szőlőfajból és galagonya gyümölcsből készítették.

Vélemény, hozzászólás?