Elkészítettük a Conditum paradoxumot

Kipróbáltad már Apicius 2000 éves receptjét? Mert mi idén is elkészítettük, bár most egy sokkal “gazdaságosabb” változatban. A masztix helyett csillagánizs, a datolya helyett pedig mazsola került bele. Kicsit feláldozva a korhűséget, a méz és bors mennyiségét is jelentősen csökkentettük. A kezdeti méz bor arány 1-1 lett a 3-1 helyett, borsból pedig csak egy nagyobb csipetet raktunk bele, hogy ne legyen olyan erős. Hordozó bornak szintén egy economy terméket választottunk, egy furmintot a Lidl Magyarország alsó polcáról. Így is nagyon-nagyon finom lett!

A mai korra “egyszerüsített” recept a következő:

  • 1 üveg fehér bor (ennek az 1/10 kell a fűszeres mézhez a többi utólag hidegen kerül majd a keverékbe)
  • 1 csésze méz [nálunk 1dl volt]
  • 1 datolya vagy füge vagy mazsola (darálva vagy apróra vágva) [nálunk egy jó marok mazsola volt]
  • 1 teáskanál bors [nálunk egy nagyobb csipet volt]
  • 1/2 teáskanál édeskömény vagy ánizs (mastix helyett) [nálunk 1db csillagánizs volt]
  • 2 babérlevél [nálunk egy nagyobb levél volt]
  • 1 csipet sáfrány [nálunk ez kimaradt]

A mézet, a bor egy tizedét és a fűszereket feltesszük főni, de NEM SZABAD FORRNIA! Mielőtt forrni kezdene, levesszük a tűzről és hagyjuk kihülni, majd ismét feltesszük főni. Ezt 2-3 alkalommal megismétejük, végül hagyjuk teljesen kihűlni, és ha már kihűlt felöntjük a maradék borral. Eredetileg hidegen fogyasztották, de aki szereti ihatja melegen is.

Javasoljuk, hogy mindenki próbálja ki, mert különleges íze miatt érdemes!

Az eredeti recept és kapcsolódó cikkünk elolvasható a Facebook-on, vagy oldalunkon: [https://borivok.hu/…/conditum-paradoxum-a-kozel-2000…] Novembert a “forralt bor hónapjának” szánjuk. Hamarosan újabb érdekességekkel, receptekkel ötletekkel jelentkezünk. A könnyű átláthatóság kedvéért forraltboros cikkeink külön szekcióba kerültek oldalunkon!

Aki még nem tette annak érdemes elolvasni “A fűszerezett alkoholos italok története egészen az őskorig nyúlik vissza” összefoglalónkat is. [ https://borivok.hu/…/a-fuszerezett-alkoholos-italok…/ ]

Ha valaki szintén elkészítette, nyugodtan ossza meg velünk hozzászólásban tapasztalatait!

Vélemény, hozzászólás?