Elkészítettük a Lutendrankot az északi italkülönlegességet

Kipróbáltad már a Lutendrankot? Mert mi idén is elkészítettük, bár most egy sokkal “gazdaságosabb” változatban.
Cukrot és mézet egyaránt tettünk bele. A fahéj mennyiségét megnöveltük, és tettünk bele néhány szegfűszeget, így egy kissé élénkebb ízvilágot kaptunk. A zsíros tej kérdését tejszín plusz tej keverékkel oldottuk meg. Hordozó bornak szintén egy economy terméket választottunk, egy Debrői Hárslevelűt a Lidl Magyarország alsó polcáról. A változtatások ellenére az eredmény kiváló lett!

Ezúton is szeretnénk megköszönni Herczeg Ágnes borszakértő-nek a Lidl Magyarország munkatársának a borok kiválasztásában nyújtott szíves segítségét!

A mai korra “egyszerűsített” recept a következő:

1 üveg fehérbor
100g cukor vagy méz [nálunk 2ek cukor 2ek méz volt]
10g kardamom [2tk kardamom volt]
3g fahéj [nálunk fahéjasabb lett, 1 összetört fahéjrúd és 1tk fahéj volt]
3g friss reszelt gyömbér [nálunk 1/2tk szárított gyömbér volt]
3g szerecsendió [nálunk 1/2tk őrölt szerecsendió volt]
feketebors ízlés szerint [ezt kihagytuk, helyette nálunk 3-4db szegfűszeg volt]
[pár evőkanál tej és tejszín keveréke]

A fűszereket összetörjük vagy ledaráljuk, betesszük egy teatojásba és együtt melegítjük a borral. Mielőtt forrni kezdene levesszük a tűzről, hagyjuk kihülni. Ha kihült hozzáadjuk a maradék bort, majd kávéfilteren többször átszűrjük, végül kevés tej és tejszín keveréket adunk hozzá ízlés szerinti mennyiségben. Tetejére szórhatunk fahéjat!


Javasoljuk, hogy mindenki próbálja ki, mert különleges íze miatt érdemes!

Az eredeti recept és kapcsolódó cikkünk elolvasható a Facebook-on, vagy oldalunkon:
[ https://borivok.hu/2022/11/17/lutendrank-az-eszaki-kulonlegesseg/ ]

Novembert a “forralt bor hónapjának” szánjuk. Hamarosan újabb érdekességekkel, receptekkel ötletekkel jelentkezünk.

Érdemes elolvasni többi cikkünket, receptünket is!

Conditum paradoxum (a római császárok “csodálatos bora”), a közel 2000 éves forralt bor recept, elérhető itt:
[ http://borivok.hu/2022/10/31/conditum-paradoxum-a-kozel-2000-eves-forraltbor-recept/ ]

Ezt a receptet is megcsináltuk, elérhető itt:
[ http://borivok.hu/2022/11/08/elkeszitettuk-a-conditum-paradoxumot/ ]

Hippokrász, a középkor kedvenc fűszeres bora, elérhető itt:
[ https://borivok.hu/2022/11/09/hippokrasz-a-kozepkor-kedvenc-fuszeres-bora/ ]

Ezt a receptet is megcsináltuk, elérhető itt:
[ https://borivok.hu/2022/11/12/elkeszitettuk-a-hippokraszt-a-kozepkor-kedvenc-fuszeres-borat/ ]

Aki még nem tette annak érdemes elolvasni “A fűszerezett alkoholos italok története egészen az őskorig nyúlik vissza” összefoglalónkat is.
[ http://borivok.hu/2022/10/14/a-fuszerezett-alkoholos-italok-tortenete-egeszen-az-oskorig-nyulik-vissza-2/ ]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük