Szerzetesek és orgiák,

avagy a pezsgő útja a népszerűséghez

A legendák szerint a csillagokat ivó Dom. Pérignon-tól, XIV. Lajos udvarán keresztül vezetett a pezsgő útja a népszerűséghez. A széndioxid felhalmozódását kezdetben borhibának tartották, sőt maga Dom. Pérignon is azt tanulmányozta, hogyan lehetne megakadályozni ezeket az újraerjedési folyamatokat. Érdekes tény, hogy Dom. Perignon és XIV. Lajos azonos évben született és azonos évben is hunyt el.

A XVIII. század első évtizedére a pezsgő, különlegessége folytán, egyre inkább ismert és keresett itallá vált a nemesség körében, az igazi áttörés azonban II. Fülöp Orléans-i herceg régenssége alatt történt meg.

XIV. Lajos végrendeletében II. Fülöp Orléans-i herceget nevezte ki XV. Lajos fiatal király régensi tanácsának elnökévé. A herceg nyolc éven át tartó régensi kormányzása során megváltoztatta az állam addigi abszolutista irányítási stílusát, olyan kormányzati rendszert vezetett be, melyben minden minisztert egy szakértői tanács váltott fel. Támogatta az oktatást, a Sorbonne egyetemet tandíjmentessé tette, és megnyitotta a Királyi Könyvtárat a nagyközönség előtt, ezzel lerakva a Francia Nemzeti Könyvtár (Bibliothèque nationale de France) alapjait. Szerette a művészetet. Színészként szerepelt Moliere és Racine darabjaiban, operát komponált, mindemellett pedig tehetséges festő és szobrász volt.

Érdekesség, hogy az 1718-ban alapított New Orleans-t (La Nouvelle-Orléans) II. Fülöp Orléans-i hercegről nevezték el. Ez az egyik oka, hogy New Orleans kezdetektől fogva különleges városnak tekintette magát, büszke volt francia hagyományaira, még azután is, hogy Franciaország 1803 április 30.-án eladta Louisianát az Egyesült Államoknak.

A régens, bár rendkívül tehetséges és művelt ember volt, mégis híres volt féktelen kicsapongásairól. Élete során a hercegnek rengeteg szeretője volt, már 14 évesen teherbe ejtette a királyi palota bútorfelügyelőjének lányát. Nyíltan erkölcstelen életmódjával folyamatosan megbotránkoztatta környezetét. A “kis vacsorának” nevezett, féktelen orgiákba torkolló lakomák során a régens és vendégei rendkívül sokat ittak. Rendszerint az akkor még újdonságnak számító pezsgőbort fogyasztották. A régens ugyanis nagyon szerette a Champagne-i borok pezsgő változatát. A Champagne-i régió borászai ezért egyre több szénsavas bort gyártottak a régens, és a szokásait utánzó nemesség számára, egy rendkívül sikeres iparág alapjait hozva létre ezzel.

A kapcsolódó cikkeinket is érdemes elovasni oldalunkon:

Ki „találta fel” a pezsgőt?
[ https://borivok.hu/2020/12/29/ki-talalta-fel-a-pezsgot/ ]

Megkínálta-e pezsgővel XIV. Lajos II. Rákóczi Ferencet?
[ https://borivok.hu/2022/12/06/megkinalta-e-pezsgovel-xiv-lajos-ii-rakoczi-ferencet/ ]

Vélemény, hozzászólás?