Napóleon és a pezsgő

Claude Moët egy holland származású, de már Franciaországban született borász és borkereskedő volt, a jelenleg Moët et Chandon néven működő pezsgőház alapítója. Moët volt az első Champagne-i borász aki kizárólag pezsgőborokat készített és értékesített. Kiváló kereskedő volt, hitt az ügyfelekkel szembeni személyes kapcsolat fontosságában. Fokozatosan bővítette ismertségét a Versailles-i királyi udvarban, így nemsokára a királyi udvar hivatalos beszállítóinak egyike lett. Egyik leghűségesebb vásárlója, ahogy azt előző írásunkban is említettük, Madame de Pompadour volt. Claude Moët halála után a pezsgőház unokájára, Jean-Rémy Moët-ra szállt.

Jean-Rémy Moët és Bonaparte Napóleon jó barátok voltak. Ismeretségük 1782-ben kezdődött, a Brienne-le-Château-i katonai iskolában. Érdekesség hogy Brienne-le-Château a középkori Brienne megye központja volt az a város, melynek urai a Jeruzsálemi Királyságra is igényt tartottak. Jean-Rémy Moët és Napóleon között hamarosan szoros barátság alakult ki, mely az évek múlásával is tartósnak bizonyult. Napoleón barátját még Franciaország egyik legmagasabb kitüntetésével, a Légion d’honneur-ral (franciaországi Becsületrend) is kitüntette. Napóleon minden hadjárata előtt (a waterlooi csata kivételével) meglátogatta barátját Épernay-ben, és néhány láda pezsgőt vételezett maga és csapatai számára. Napóleon azt tartotta a pezsgőről: “Győzelem esetén megérdemlem, vereségnél pedig szükségem van rá.”. A legendák szerint a pezsgősüveg karddal történő kinyitásának szokása is Napóleon csapatainak győzelmi ünnepségéhez kapcsolódik.

Napóleon első száműzetését követően, az ellenséges csapatok elfoglalták a Champagne vidéket, és jóformán minden pincét kiraboltak. Jean-Rémy Moët azonban nem esett kétségbe. Ehelyett felidézett egy régi francia közmondást: “Qui a bu, boira”, ami annyit tesz “Aki egyszer ivott, az újra iszik”.
“Azok a katonák, akik ma tönkretettek engem, holnap megcsinálják majd a szerencsémet” – mondta barátainak – “Hagyom, hogy igyanak amit csak akarnak. Megszeretik majd egy életre és a legjobb kereskedőim lesznek, amikor majd visszatérnek saját hazájukba.”. Így is történt, a Moët-ház hamarosan szárnyalni kezdett, és a sok új “ügyfél” között tényleg akadt néhány Napóleon híres ellenfele közül is, többek között például Wellington első hercege, valamint III. Frigyes Vilmos porosz király is.

Vélemény, hozzászólás?