Bemutatkozik a ZOÁD pincészet

Már több alaklommal voltunk a ZOÁD wine pincészet vendégei, de legutóbb azzal a nem titkolt szándékkal látogattunk barátainkhoz, hogy részletesebben is bemutassuk munkájukat és természetesen szürcsöljünk és beszélgessünk új boraikról. Baráti kvaterkázással és kóstolással kezdtünk. Meséltek a pincészetről és terveikről. Kérdésünkre elmondták, mint ismert, jelenleg is készítenek pezsgőt, de a későbbiekben a teroár adottságait és hagyományait figyelembe véve hangsúlyosabb lesz pezsgőpincészet-jellegük.

A ZOÁD pince az, amikor egy barátságból és azonos érdeklődési körből összeáll egy egészen új dolog, ami a tökéletességre törekszik. Borászati és szőlészeti tanulmányaikat, tudásukat beleadva a tökéletes, Etyekre jellemző borok készítésére vállalkoztak. Borászatukat 2020-ban alapították azzal a
céllal, hogy a több évtizedes szaktudást összerakva olyan borokat alkossanak, amire büszkék lehetnek.

Igyekeznek kitűnni a többi borászat közül egyedi ízekkel, de mégis felismerhetőek maradnak az etyeki minerália (talajízek) hatásai. Mint a Célkeresztben az Etyek-Buda borvidék című cikkünkben korábban írtuk, az etyeki mészkő fennsík talaja egészen egyedi savakat kölcsönöz az itt termő boroknak. A legkorszerűbb borászati technológiákat és eljárásokat alkalmazzák. Boraik reduktív technológiával, nagy odafigyeléssel tankokban készülnek. Pezsgőiket természetesen palackban érlelik.

Egy ritka lehetőség, hogy a sétány egyik legszebb területén építhették fel pincészetüket, nagyban segítette tevékenységüket. A pincéjük és környezete kialakításában – elmondásuk szerint – a tradíció és az új trendek találkozására törekvés vezette a két barátot. Erre jó alapot adott a festői környezet.
Mondhatni, a sétány ékköve a hegyoldalban családi pincéjük, melynek panoráma teraszáról szó szerint gyönyörű panoráma tárul a teljes völgyre.

Az évtizedek alatt felhalmozódott szaktudásuk, gyakorlatuk, tapasztalatuk és családi indíttatásunk megalapozta közös munkájukat. Ottlik Ádám borász családból származik és borászati tanulmányai mellett gyakorlatban is művelte korábban is a családból magával hozott szakmát. Szűcs Zoltán mögött több évtizedes szakmai múlt van. A 26 év alatt, amit eltöltött Etyeken, borászati tapasztalatokat szerzett a kis, kézműves borászattól kezdve a közepes méretű ipari borászatig. 2011 óta Okleveles borbírálói munkát végez. Országos és nemzetközi versenyeken számos alkalommal bírálói és bizottsági elnöki felkéréseknek tett eleget. Az Önök szerény mesélője számtalanszor ült vele bíráló bizottságban a Police Borrend Egyesület rendes éves, Koppány Lászlóról elnevezett borversenyein. 2009 óta végez szakmai munkát a Promontorium Borlovagrend kötelékén belül. 2016-tól 2021-ig a Promontorium Borlovagrend Elnök-Nagymestere. 2019 óta a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége-nek alelnöke.

12 éves borbírálói tudás és tapasztalat, a trendek és stílusok megismerése után, gyakorlati tapasztalataik alapján, képesek voltak kialakítani és megalkotni azt az egyedi, saját stílust, ezt ötvözni
az etyeki területek adottságaival, ízeivel, ami jellemző pincészetükre.

Vélemény, hozzászólás?