Monokon őrzik Szent Orbán ereklyéjét

Monok nemcsak Kossuth Lajos szülőhelye, hanem a községben őrzik Szent Orbán ereklyéjét is. A csontereklyéket 1771-ben XIV. Kelemen pápa ajándékozota az Andrássy családnak. A díszes tartóban érkezett relikviák a család Szent Kereszt tiszteletére építetett kápolnájába kerültek, később az 1814-ben épült Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelt templom lett az őrzőhelye.Szent Orbánt a római katolikus és a keleti ortodox egyház egyaránt szentként tiszteli. I. Orbán, pápaként elrendelte, hogy a miseáldozat kelyhét és tányérját aranyból vagy ezüstből készítsék, ezért szokták a pápai öltözék és a szőlőfürt attribútumokon kívül arany kehellyel is ábrázolni.

Tisztelete az idők folyamán összekapcsolódott Langres-i Szent Orbán püspök tiszteletével. Langres-i Szent Orbán az V. században élt, X. századi életrajzírója szerint sok csodát tett életében, például parancsolt a természet erőinek, esőt hívott a szőlőkre amikor szükséges volt stb. Langres püspökét a helyiek szőlővédő-szentként tisztelték, ez a kultusz lassanként továbbterjedt, idővel Szent Orbán egész Európában a szőlők, a szőlőművelők, a kádárok és a kocsmárosok védőszentjévé vált. Szent Orbán lett a legelterjedtebb szőlőpatrónus szent Európában, kultusza Magyarországra valószínűleg német közvetítéssel érkezett. Hazánkban a középkor derekán szőlővédő szentként még nem említik.

A szőlőhegyeken szobrokat, kápolnákat emeltek Orbánnak, képét ráfestették, ráfaragták a borsajtókra, hordóvégekre. Etyeken Szent Orbánnak több szobra is állt. Egyik a Vérti dűlőben, a másik az Öreghegyen, a harmadik pedig az Újhegyi pincesoron. Az öreghegyi Orbán szobrot Szeitzam Antal állíttatta 1816-ban. Az újhegyi pincesoron lévő szobrot pedig Veréb Antal állíttatta saját pincéje elé 1981 májusában.

A szőlőpatrónus szentekhez kapcsolódó népszokások az ősi hagyományoknak, az egyházi liturgia egyes elemeinek, valamint az időjárás jóslásoknak a különös keverékei. Szent Orbán ünnepét május 25-én tartják. Langres-i Szent Orbán ünnepe pedig január 23-a volt, vélhetően ezt az ünnepet a január 22-i Szent Vince ünnep váltotta fel. Több évszázados megfigyelés szerint Orbán napja körül van az utolsó, a szőlőkre igen veszélyes fagyos nap. “Pongrác, Szervác, Bonifác és Orbán a kisöccsük” – tartja a néphagyomány ennek kapcsán.Ünnepén a szőlőhegyeken álló szobrokat a szőlősgazdák vidám menetben, néhol zenekar kíséretében szokták fölkeresni. Ha Orbán megvédte a termést a fagytól, akkor borral vendégelték meg, ha pedig fagykáruk lett, akkor megvesszőzték, megdobálták, kicsúfolták. Szokásban volt, hogy a szőlősgazdák kivittek egy üveg bort a szoborhoz, töltöttek a pohárba majd leöntötték a szobor tövébe, hogy velük együtt Szent Orbán is igyon “Drink Urban!”, “Drink Urban!” kiáltozták.

Az Orbán napi időjárásából a várható szőlőtermésre is következtetni szoktak: “Ha Szent Orbán napján szép fényes lészen, bősége lesz a bornak, ha eső esik, kevés.”

Érdekességként megjegyezzük, hogy alapításkor a Borivók Társaságát is Szent Orbán oltalmába ajánlottuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük