Árverések, lópatkók, látcsövek és a világ legkülönlegesebb borai

Előző írásunkban megemlékeztünk II. Rákóczi Ferencről és II. (Erős) Ágost lengyel király és szász választófejedelemről. Ágost hihetetlen fizikai ereje miatt kapta meg az erős melléknevet, kortársai Szász Herkulesként, illetve Vaskezűként is szívesen emlegették. Szerette megmutatni, hogy méltó ezekre a jelzőkre. Szokása volt, hogy puszta kézzel törte el a lópatkókat. A Drezdai Királyi Palotában kiállításra került, egy az uralkodó által kézzel eltört lópatkó.

A kor szellemiségének megfelelően, mindkét államférfi szerette és aktívan támogatta a művészetet, valamint részt vettek az akkoriban különösen divatos, fényűző udvari életben. Az impozáns, különleges ételeket és italokat felvonultató lakomák akkoriban szinte mindennaposak voltak. Rákóczi tudta, hogy a külföldi uralkodók és diplomaták különösen lelkesednek a tokaji borokért, ezért ezeket különleges diplomáciai ajándéknak használta. Nagy valószínűséggel így került néhány, már abban az időben is különlegesnek számító, tokaji tétel II. Ágost szász választófejedelem pincéjébe.

Ismerteink szerint a világ egyik legrégebbi Tokaji Aszúját, egy 1649-es, akkor már 336 éves Tokaji Aszút, Hardy Rodenstock egyik 1985 októberi kóstolóján bontottak fel és kóstoltak meg. Valószínűleg ez a világ egyik legrégebbi kibontott, élvezhető ízű bort tartalmazó palackja. A tétel a Szász Királyi Pincéből származott és a Christie’s aukciós házban ütötték le még 1968-ban.

Hardy Rodenstock nevéhez számos egyéb érdekes történet kapcsolódik. Hozzá és szintén az 1985-ös évhez fűződik a világ addigi legdrágább és legkülönlegesebb üveg borának megszerzése, majd elárverezése. Ezt a tételt szintén a Christie’s aukciós házban Londonban ütötték le körübelül 157 000 dollárért, a vevő Christopher Forbes volt, Malcolm Forbes amerikai sajtómágnás egyik fia. A tétel pedig, egy 1787-es Chateau Lafite volt, melyet a szakértők Thomas Jeffersonnak, az Egyesült Államok harmadik elnökének és egyik alapító atyjának tulajdonaként azonosítottak. Ez a tétel lett a világ legdrágább palack bora egészen 2007-ig. Az elbeszélések alapján az árverés után Forbes azt mondta, egy általuk korábban, szintén árverésen megszerzett különleges tételre utalva:

“Ez szórakoztatóbb volt, mint a szinházi látcső, melyet Lincoln a kezében tartott mikor lelőtték”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük