A Ménesi aszú

Töppedtszőlős tematikus hónapunk keretében elérkeztünk harmadik, a mai határokon túli nevezetes aszúbort adó történelmi borvidékünket bemutató cikkünkhöz. A Ménes-magyarádi borvidékről, másképp Arad-hegyaljáról fogunk beszélni. Egyike a Kárpát-medence legrégebbi borvidékeinek. Az alapításáról szóló okirat Szent István király idejéből származik. Az Erdélyi-középhegység délnyugati nyúlványán, Aradtól kelet felé terül el. Teroárját a Fehér Körös és a Maros mossa. Meleg éghajlatú, napsütéses vidék, a vörösboroknak is kedvező mikroklímával és talajadottságokkal. A ma is hozzá tartozó települések: Ópálos, Ménes, Gyorok, Aradkövi, Kovászi, Világos, Magyarád és Pankota.

Az Önök szerény mesélőjének itt meg kell jegyeznie, sajnos, Világos község neve nem hangzik jó ómennek 1849-óta a magyarság számára. Ez esetben nem igaz a latin mondás, miszerint „Nomen est omen”. Aki megkóstolja boraikat, meggyőződhet róla. Ménes a legészakibb pont, ahol még érezhető az adriai éghajlat hatása. Ez akkor is igaz, ha azt mondjuk, hogy Villány és Szekszárd még mediterrán borvidékünk.

A borvidék borainak egyértelműen a vörös aszú szerzett hírnevet. 1742-ben Grassalkovich Antal készített világpremierként kék szőlőből vörös aszút. Ő sok tekintetben „letette a névjegyét” a magyar szőlészet és borászat történetében, mint azt korábbi, Grassalkovich Antal pezsgővel kínálta Mária Teréziát Gödöllőn című cikkünkben is olvashatták. A vékony héjú Kadarkából sikerült ez, a tokajival megegyező eljárással. Ez kuriózum, mert szinte minden más történelmi aszúborunk fehér szőlőből van. A vörös aszú vált a bécsi császári-királyi udvar kedvenc borává.

A Kadarka egy valódi mediterrán fajta. A törökök elöl, Szkadar vagy Skadar területről, illetve településről menekülő szkipetárok – mai szóhasználatban albánok – hozták magukkal, akik több felé, első sorban Szekszárd környékén telepedtek le és alapították borászataikat. Ezt őseink hallották tőlük, így, a magyar nyelvben és kultúrában ennek némileg elferdített változata, a Kadarka név honosodott meg, mint a szőlőjük és boruk neve. Ma természetesen regisztrált fajta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük