Chardonnay

Közepesen erős növekedésű, zöldesfehér, feketén pöttyözött apró szemű fehér fajta. Hagyományosan Kereklevelűként is ismert. Jó cukorgyűjtő, jobb években eléri a 20 magyar cukorfokot. Nem túl bő termésű, de biztosan termő. Élénk savak, jellegzetes fű íz jellemző a termésére. Korán fakad. Szeptember elején-közepén szüretelik a középnagy fürtöket. Rothadásra érzékeny, olyan helyeken a legjobb, ahol álandó légmozgás, mint például Etyek környéke. A legváltozatosabb talaj- és klimatikus viszonyok között termelik Magyarországon, talán kivéve a zsíros erdei talajokat.

Bora erősen fajtajellegű, kellemesen savas érzetű. Az Etyek-Budai borvidéken a pezsgőgyártás legfontosabb alapanyaga. Ez nem véletlen, hiszen a Champagne-ban készült pezsgőknek is elsődleges alapanyaga. Régebben szinte kizárólag reduktív tartályos erjesztéssel készültek a Chardonnay-k. Így friss, üde, gyümölcsös borokat kapunk. A kilencvenes évektől sok termelő elkezdett égetett hordós érlelést (barikolást) alkalmazni. Néhány hónaptól akár egy évig égetett tölgyfa hordóban (az eljárás neve a francia barique – hordó szóból ered ) pincében tartják, azt követően lepalackozzák. Így kissé testesebb, a hordó miatt vaníliás, enyhén vajas ízeket mutató bort kapunk. Akár frissen palackozva, akár barikolva kiváló sokoldalú fajtabort ad, mindenféle fehérhúsokhoz, salátákhoz kiváló.

A Chardonnay Burgundy eredetű francia fajta. A térség nagy fehérborait adja. Ma már világfajta, hiszen minden a világpiacon jelentős bortermelő ország palettáján nagy mennyiségben megtalálható. Mondhatni, hogy ma „divatos” fajtabor. A jelenlegi szakmai közvélekedés szerint, ezen a néven hazánkba a Szent Péter apostolfejedelem tiszteletére szentelt Pécsi Székeskáptalan kezdte el termeszteni nemsokkal a filoxéra vészt megelőzően. Ott hoztak létre először fajtaültetvényeket belőle.

Vélemény, hozzászólás?