Anonym pince – Chardonnay

Tematikus hónapunk keretében bemutatjuk a Borivók Pincejárás etyeki állomásában résztvevő pincészetek Chardonnay tételeit, melyeket a borászokkal közös Pincejárásunk keretében magunk is megkóstoltunk.

Szeretnénk, ha boraink többet jelentenének egy-egy szőlőfajtánál. Törekszünk arra, hogy a fajták és a termőhely adta lehetőségeket kiaknázva saját elképzeléseink köszönjenek vissza a borainkban. Legyenek ránk jellemzőek, mint zenére a ritmus, amit annyira szeretünk.
A hangsúlytalant összekötni a hangsúlyossal, ez a szinkópa. Az illat, a zamat és az ízek, mint a ritmuskép három eleme alkotja ezt a hosszú lecsengésű, érett chardonnayt.

Borleírás:
Finomseprőn és hordóban érlelt chardonnay vajas, vaníliás, érett gyümölcsös jegyekkel. Intenzív ízeket felvonultató, komoly beltartalmú bor, kerek savakkal.
Közepesen mély aranysárga szín, komplex élesztős, kenyeres illat érett gyümölcsökkel, kis vaníliával. Közepesen telt, finom savszerkezetű, zamatos bor élesztős, toastos ízekkel. Jó egyensúly, integrált hordós jegyek. Érett, gazdag és komplex tétel hosszú utóízzel

Technológiai leírás:
A 2018-as évjárat extrém száraz és rövid vegetációs időszakkal zárult. A szőlő virágzás már május végére befejeződött, így a szüret időpontja is majdnem egy hónappal előbbre csúszott. Ezért a chardonnayt 2018-ban már szeptember 10-én, teljes érésben tudtuk szüretelni, kézi szürettel 15 kg-os ládákba. A Stefansbergből szüretelt chardonnayt bogyózást követően 2-3 órán át áztattuk, majd kíméletesen préseltük. A kipréselt mustot ülepítettük és az ülepített mustot leszínelve, fajélesztős beoltást követően fahordóba fejtettük és ott erjesztettük 20-22 C-on. A chardonnay 500, 300 és 225 l-es használt és új barrique hordókban erjedt, majd ugyanitt a finomseprő felkeverésével 11 hónapon át érlelődött. A chardonnayt a hordókból történő kifejtés és házasítás után 2019 augusztusában palackoztuk.