A Chardonnay mint világfajta

A Chardonnay, Franciaországból, Burgundiából származó fehér világfajta, a világ talán leghíresebb és legismertebb fehérbor fajtája, a pezsgőkészítés egyik sarokköve.A fajtát Burgundia északnyugati részéről Chablis környékéről származtatják, és a mai napig úgy tartják hogy ezen a vidéken készül a “legtisztább” leginkább fajtajelleges Chardonnay bor, az itt kedvelt leegyszerűsített borkészítési stílusnak köszönhetően.

A Chardonnay az egyik legszélesebb körben telepített szőlőfajta a világon, több mint 40 országban, a világ szinte minden borvidékén, közel 210 000 hektáron termesztik.Az Egyesült Államok, Franciaország és Ausztrália a három legfontosabb Chardonnay termesztő ország, ezek mellett még Olaszország, Dél-afrikai Köztársaság, Chile, Moldova, Argentína és Szlovénia a legjelentősebb Chardonnay termesztő országok.

Magas minőségű, sziporkázóan izgalmas borok készülnek ebből a fajtából világszerte.A Chardonnay ízvilága sokban függ attól, hogy hol termesztették és milyen borászati eljárással készítik. A Chardonnay alapvetően egy száraz, közepesen testes bor, mérsékelt sav és alkohol tartalommal. Ízvilágát a zöldalmás és citrusos jegyek jellemzik, melyek egészen az őszibarackos, papajás, ananászos jegyekig terjednek, hordóban érlelésnél vajas, vaníliás jegyek is megjelennek benne.