A Chardonnay vitathatatlanul a világ egyik legismertebb fehérbora. A fajta Burgundiából terjedt el. Korábban a vadon élő vinifera-növénynek háziasított változatának hitték. Az is felmerült, hogy a szőlőt a Közel-Keletről hozták vissza Franciaországba a Templomosok, hisz, mint ismeretes Burgundiában és Champagne-ban rengeteg szőlőbirtokuk volt. Ezek jövedelméből fedezték a háború költségeit. A modern DNS vizsgálatoknak köszönhetően ma már tudjuk, hogy a Chardonnay a Pinot és a Gouais Blanc szőlőfajták – vélhetően természetes – keresztezésének eredménye. A Gouais Blanc egy – mondhatni – magyar szőlőfajta. Írásos emlékek szerint a rómaiak hozták a mai Kelet-Franciaországba Pannoniából. Német nyelvterületen „Weißer Heunisch” – azaz Fehér Hun – néven is ismert. A Chardonnay rendkívül alkalmazkodó szőlő, ez nagyban segítette elterjedését. A fajta Chardonnay néven legkorábbi megerősített említése az XVII.-ik századból, Saint-Sorlin (mai nevén La Roche-Vineuse) faluból való. Ez nincs messze a dél-burgundi Chardonnay falutól, amely a szőlőnek vélhetően a ma ismert nevét adta.
A szőlő maga évszázadokkal korábban is létezett már. Különböző területekről írásos források is vannak számtalan elnevezéséről. Íme azok, amiket az Önök szerény mesélője megtalált:Aligote, Arboisier, Arnaison, Arnaison Blanc, Arnoison, Aubain, Aubaine, Auvergnat, Auvergnat Blanc, Auvernas, Auvernas Blanc, Auvernat, Auvernat Blanc, Auxeras, Auxerras Blanc, Auxerrois, Auxerrois Blanc, Auxois, Auxois Blanc, Bargeois Blanc, Bearnais, Beaunois, Biela Klevanjika, Blanc Daune, Blanc de Bonne Nature, Blanc de Champagne, Blanc de Cramant, Blanca del Pais, Bon Blanc, Breisgauer, Breisgauer Suessling, Breisgauer Sussling, Burgunder Weisser, Burgundi Feher, Chablis, Chardenai, Chardenay, Chardenet, Chardennet, Chardennet de Chablis, Chardennet de Pouilly, Chardonais, Chardonay, Chardonet, Chardoney, Chardonnay, Chardonnay Bijeli, Chardonnet, Chatenait, Chatey Petit, Chatte, Chaudenay, Chaudenet, Chaudent, Claevner, Clevner, Cravner, D’Arnoison, D’Auvernat Blanc, D’Epintte, Dannerie, Epinette, Epinette Blanc, Epinette Blanche, Epinette de Champagne, Ericey, Ericey Blanc, Feher Chardonnay, Feherburgundi, Feinburgunder, Fin Plant Dore, Gamay Blanc, Gelber Schimber, Gelber Schimper, Gelber Weissburgunder, Gentil Blanc, Greco, Gros Blanc, Grosse Bourgogne, Gruenedel, Klawner, Kleinedel, Kleiner Heinsch, Klevanjka Biela, Klevner, Klingelberger Grosser, Klöwner, Kurzstieliger Champagner, Luisant, Luiza, Luizannais, Luizant, Luzannois, Maconnais, Maurillon Blanc, Melan, Melier, Melon, Melon A Queue Rouge, Melon Blanc, Melon d’Arbois, Melon du Jura, Melon Gros Vert, Melon Queue de Gouri, Meunier Blanc, Moreau Blanc, Moreote Blanche, Morillon Blanc, Moulan, Moulon, Muscadet, Noiren Blanc, Noirien Blanc, Noirien Blanc Chardonnay, Obaideh, Petit Chantey, Petit Chatey, Petit Sainte-Marie, Petite Sainte Marie, Pineau Blanc, Pineau Blanc Chardonnay, Pino Plan Shardone, Pino Sardone, Pino Shardone, Pinot Bianco Chardonnay, Pinot Blanc Chardonnay, Pinot Chardonnay, Plant de Breze, Plant de Tonnerre, Plant Dore, Plant Dore Blanc, Plant Dore de Champagne, Rolaenner, Romere, Romeret, Rouci Bile, Rousseau, Roussette, Roussot, Rulander, Rulander Weiss, Rulenner, Sainte Marie Petite, Sardone, Savignien Blanc, Shardone, Shardonne, Spaeter Weisser Burgunder, Suessling, Trappler, Veis Edler, Veiser Klevner, Vitis Aurelianensis Acinis Albis, Wais Edler, Weiss Arbs, Weiss Clevner, Weiss Cloevner, Weiss Edler, Weiss Klewner, Weiss Klöwner, Weiss Silber, Weissarbst, Weissarbst Rolander, Weissedler, Weisseklaevler, Weisser Burgunder, Weisser Claevner, Weisser Clevner, Weisser Klaevner, Weisser Kleinedel, Weisser Rohlaender, Weisser Rolander, Weisser Rulaender, Weisser Rulander, Weissgelber Claevner, Weissgelber Klevner, Weissklaevner, Weissklevner, Weissklävner.