A Chardonnay helyzete a jelenlegi szőlőtermesztésünkben

Mint korábbi, a fajtát bemutató cikkünkben már leírtuk, a Chardonnay, ezen a néven először a Pécsi Káptalan kataszteri jegyzékeiben van említve, mint jelentős, egybefüggő ültetvény. Persze, mint azt az Önök szerény mesélője előző, Hogy került Közép-Európába a Chardonnay című cikkében szintén leírta, sokkal hamarabb jelen volt a Kárpát-medencébe. A Filoxéra-vész után új lendületet kapott az elterjedése, mert egy viszonylag igénytelen, a legtöbb teroáron termeszthető fajta. Sokoldalúságára jellemző, hogy úgy fajtabornak, mint házasításokban kiváló.

Pezsgő előállító borvidékeinken megkerülhetetlen. Kiváló pezsgő alapbor. Ezt Chardonnay pezsgőink nemzetközi sikerei is alátámasztják. Hazánkban közel 2400 hektáron termesztik. Szinte minden borvidékünkön jelen van. A Neszmélyi, az Etyek-Budai borvidék mellett Egerben is meghatározóvá kezd válni. Ott is izgalmas tételekkel lehet találkozni. Balatonbogláron arányaiban a legelterjedtebb. Jól látszik, hogy itt is a meszes, agyagos talajokat kedveli, ami Balatonboglár esetében kiegészül homokkal. Jelenlegi Chardonay-előállításunkban jelen van a hagyományos, fahordós, oxidatív érlelés is és a modern reduktív eljárás is. Mindkettőből kóstolhatunk nagyon szép tételeket.

Nincs ellenére a barrique-hordó. Ilyenkor 6 hónapig vagy egy évig még tölgyfahordóban érlelik, így nem friss, ropogós, hanem testesebb bor keletkezik, ami kiváló nehezebb ételekhez.