Dinnyési-fertő Természetvédelmi Terület

A Velencei-tó környékének figyelemreméltó látnivalója a Dinnyési-fertő Természetvédelmi Terület, mely a vízimadarak kiemelt tartózkodási helyeinek védelméről szóló, úgynevezett Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozik. Az 1966 óta védettséget élvező 529 hektáros terület nagyrészt a század elején lecsapolt egykori Nádas tó helyén, a Dinnyés-Kajtori csatorna két oldalán terül el. A Fertő a Velencei-tóról, annak megnövekedett idegenforgalma miatt, kiszoruló védett állatoknak nyújt zavartalan és biztonságos élőhelyet.

A Velencei-tó alapvetően egy szikes tó (vize magas sótartalmú), a Velencei medence pedig egy rossz lefolyású síkság, ezért a térséget a szikesedés jellemzi. A Dinnyési-fertő is alapvetően egy szikes élőhely, mely rendkívül változatos képet mutat. Területén egyaránt megtalálhatóak a nádas-szikes mocsárrétek, a szikesedő nedves és száraz gyepek, valamint a nem szikesedő homoki- és löszgyepfoltok.

A terület rendkívül gazdag élővilággal rendelkezik, ideális helyszíne a vízimadarak megfigyelésének. Madárvonulások idején különösen látványos. Óriási vadlúd- és récetömegek zsúfolódnak össze ilyenkor a Dinnyési-fertő vízein. Természetesen a vonulások idején kívül is érdemes felkeresni a területet, hiszen minden évszakban találhatunk itt érdekes megfigyelnivalókat. Érdemes végigjárni a 2010-ben létrehozott, 15 km hosszú, három részből álló Madárdal tanösvényt, mely segít megismerni a Velencei-tó és a Dinnyési Fertő természeti és kulturális értékeit az idelátgatóknak.